torstai 16. toukokuuta 2019

136. Kukkakaali - herkkukaali!

Ympäristötekoni 136/365
16.5.2019


Olemme kotona vähentäneet  oleellisesti lihan syöntiä ja lisänneet erilaisten kasvisten, juuresten ja salaattien syöntiä. Keittoja on helppo tehdä mistä juureksesta tai salaatista tahansa. Tänään tein kukkakaalikeittoa (kukkakaalia, vähän lanttua, porkkana, sipulia, valkosipulinkynsi ja yrttejä, vähän sulatejuustoa).

Kukkakaalilla on pitkä historia; Keski-Euroopassa kukkakaalia on viljelty 1600-luvulta ja Suomeen kukkakaali on tuotu 1700-luvun loppupuolella.

Kukkakaali on kaikista kaaleista helpoiten sulava, heikkovatsaisten ja laihduttajien kaali. Energiaa on vähemmän kuin rasvattomassa maidossa. Se on hyvä C- ja B6-vitamiinien , kaliumin ja kuitujen lähde.
Kukkakaalia voi syödä salaateissa, se sopii yhteen monen hedelmän ja vihanneksen kanssa.


Kukkakaalista olen tehnyt myös kukkakaalikastiketta: 1 litra kukkakaalin lohkoja, 7 dl maitoa (kauramaitoa) 0,5 dl vehnäjauhoja, ripaus suolaa. Kukkakaalin lohkoja käännellään voissa tai öljyssä paistinpannulla, että ne saavat vähän väriä. Jauhot joukkoon, nesteeksi maito. Tehdään kuten tavallinen kastikeja keitetään, kunnes kukkakaalit pehmenevät.
Pastaan kukkakaali sopii myös hyvin.
Yritän viljellä tänä kesäni muutaman kukkakaalin, yleensä kirvat syövät hyvät alut, enkä ole satoa saanut! Kotimainen kukkakaali ei kovin kallista kyllä ole ostaakaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!