keskiviikko 13. marraskuuta 2019

316. Luontosuhde !

Ympäristötekoni 316/365
13.11.2019

Luonnolla on meistä jokaiselle varmaan jotain annettavaa. Joillekin se voi merkitä vapautta, rentoutumista, hyvää oloa, henkisyyttä. Osa taas ajattelee, että luonnosta saamme kaikkea, mitä tarvitsemme niin henkisyyttä kuin ravintoa. Ehkä yksi osa meistä inspiroituu luontokokemuksista ja tuottaa taidetta ja musiikkia ja luovaa ilmaisua.
Jokin kuitenkin vetää ihmisiä luontokokemuksiin, usein sen takia, että siitä saa jotain. Se voi olla lomanviettoa erilaisessa luonnossa, retkeilyä luontopoluilla ja patikointia, puiden halaamista ja voimautumista, metsässä meditointia, erilaisia maisemakokemuksia.
Haluamme myös toimia luonnossa; sienestää, marjastaa, bongata lintuja, valokuvata puunkäppyröitä ja laineen liplatusta, kaukaisia tuntureita ja luonnon eläimiä.
Nämä kaikki luontokokemukset voivat aiheuttaa meissä syvempää esteettistä ja eettistä tunnetta, joka johtaa siihen, että alamme kunnioittaa luontoa ja alamme tuntea vastuullisuutta luonnon suhteen.
Minulla on muutamia kauniita ja esteettisiä paikkoja, jonne on joka kesä päästävä - jossa koen syvemmän yhteyden luontoon - yksi niistä on Kolin mielenmaisema. Myös talvella hiihtoladuilla voi kokea valkoisen kauneuden!

Kolin inspiroimana on syntynyt niin paljon; musiikkia, kuvataidetta, kirjallisuutta, draamaa aina Elias Lönnrotin ja J. Sibeliuksen tuotoksista lähtien.

Lasten ja koululaisten vieminen luontoon on tärkeää, siellä voi käyttää kaikkia aisteja; kuunnella, nähdä, tuntea, haistaa ja maistaa ja saada tunnekokemuksia!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!