lauantai 30. marraskuuta 2019

333. Ruisleipäjuuri!

Ympäristötekoni 333/365
30.11.2019
Uunituoretta ruisleipää voi tehdä  kotona - niinkuin ennen! Hyvän ruisleivän tekemisen alku on hyvä juuri. Leivän hapan maku syntyy, kun juurta maltetaan syöttää jauhoilla usean päivän ajan.
Sitten - kun leivän leipomisen aika on, palkkioksi juuri antaa muhkean ja maukkaan ruisleivän.
Juuren voi sitten valmiina pakastaa ja ottaa sulamaan vuorokautta ennen kuin tekee taikinaa. Siitä taikinasta otetaan juuri seuraavaan leipätaikinaan.
Juurien alkuperä voi tällä tavalla olla vaikkapa 100 vuotta vanha.

Juuren tekemiseen kannattaa varata 5 päivää, koska näin se tapahtuu:
1.päivä, sekoita ainekset tasaiseksi seokseksi. Anna juuren käydä liinan alla huoneenlämmössä yön yli: 
3/4 dl ruisjauhoja
3/4 dl lämmintä vettä
1/2 tl hunajaa

2.päivä - lisää 2.päivän ainekset. Sekoita ja anna olla huoneenlämmössä. Toista sama seuraavina päivinä 5. päivään saakka, jolloin taikinan juuressa on hapan maku. 
2,5 rkl ruisjauhoja
1/4 dl lämmintä vettä

3. päivä
2,5 rkl vehnäjauhoja
1/3 dl lämmintä vettä

4.päivä
2,5 rkl vehnäjauhoja
1/4 dl lämmintä vettä

5.päivä
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 dl lämmintä vettä

1 kommentti:

  1. Ruis pitää hapattaa ennenkuin siitä leivotaan leipää, juuri näin kuin ennen vanhaan. Harmittaa, että kaupoissa on pääasiassa happattamatonta ruisleipää tai vain osittain hapatettua, joka on hiivalla kohotettu. Pitäisi joskus etsiä ihan kunnolla, josko löytäisin aitoa hapanleipää enää, ja kokeilla kestäisikö herkkäkin vatsa sitä syödä - niin kuin ennen vanhaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!