tiistai 3. joulukuuta 2019

336. Vesi - muovi-, lasi- vai teräspullossa!

Ympäristötekoni 336/365
3.12.2019

Näistä valitsen teräspullon!
Veden juonti on tärkeätä, varsinkin jos tekee urheilusuorituksia tai muuta ruumiillista rasitetta. Vettä tulisi kuitenkin juoda kohtuullisesti- ravitsemusneuvottelu toimikunnan mukaan riittävä määrä olisi 1 - 1½ litraa päivässä.

Suomessa voi onneksi juoda hanavettä, se on puhdasta! Ainut asia, joka mietityttää on se, millaiseen pulloon laitan veden; muovi -, lasi vai teräspulloon.

Muovipulloista on alkanut tulla tietoja, että muovipullo on kertakäyttöinen  - se tulisi laittaa kierrätykseen käytön jälkeen. Vesipullovesi sisältää ns. mikromuovia. Mikromuovit ovat alle 5 mm kokoisia muovihiukkasia, niitä syntyy muovituotteiden haurastuessa. Täytyypä tarkistaa keittiön muovikulhot?!
Tutkimuksia mikromuovin terveysvaikutuksista on tehty, mutta vielä ei ole varmaa tietoa, mikä on mikromuovin vaikutus ihmiselle ja pystyykö ns. nanomuovihiukkanen tunkeutumaan solun läpi
ihmisellä (kaloilla se pystyy). Osa mikromuovista poistuu ihmisen elimistöstä ulosteen mukana.

Pullovesibisnes on maailman nopeimmin kasvava juomateollisuuden ala, jonka arvo on 120 miljarfia euroa vuodessa. Suomessa pullotettuja vesiä juodaan vähän verrattuna muuhun maailmaan. Suomeen tuodaan kuitenkin ulkomailta yli 20 miljoonaan litraa pullovettä, suurin osa Saksasta.
Vesimuovipullot ovat myös niitä, joilla roskataan maailmaa - rantoja, metsiä, kaupunkeja..

Nyt täysyy tehdä päätös ja luopua muovisesta vesipullosta ja siirtyä lasi ja teräspulloon.
Lasipulloa käytetäessä pitää muistaa huolehtia sen pesusta tarpeeksi usein, samoin on teräspullon laita.
Nykyisin teräsjuomapulloja saa jo vähän yli 10 € hintaan mm. Ruohonjuuri-kaupasta. Se ei ole kertakäyttötuote ja tukee kestävää kehitystä.

Tietoja kasattu sivulta:  https://yle.fi/uutiset/3-10109332
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!